مسوول شورای رهبری حزب دموکرات در اربیل:

روابط خوبی با ایران داریم و مسعود بارزانی به زودی به تهران سفر می‌کند

منبع: روداو
برگردان: شیوا فکوریان /  خبرگزاری کردپرس
کاک مسعود به ایران سفر می‌کند اما در حال حاضر سرگرم جنگ داعش است و در فرصت مناسبی از ایران دیدار می‌کند. نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم و معاون بارزانی به عنوان رهبر حزب دموکرات به ایران سفر کرده است و روابط خوبی میان طرفین وجود دارد.


کاک امین نجار عضو دفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان و مسوول شورای رهبری این حزب در اربیل، طی گفت‌وگو با شبکۀ تلویزیونی روداو گفت که اقلیم کردستان دارای روابط خوب و مستحکمی با ایران است و مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان نیز به زودی به ایران سفر می‌کند.
 کاک امین نجار در این مصاحبه به مسایلی چون روابط ایران و اقلیم کردستان و برگزاری انتخابات و نیز بودجۀ اقلیم و توافق نفتی اربیل و بغداد بر سر نفت، می‌پردازد.
مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان مدتی قبل پیامی را در خصوص حل بحران‌های سیاسی اقلیم کردستان اعلام کرد، از چه طریقی قصد دارید این پیام را تبدیل به پروژه‌یی سیاسی کنید؟
اکثریت احزاب اقلیم کردستان از پیام بارزانی استقبال کردند و به نظر من برای اجرایی کردن این پیام فقط یک راه وجود دارد و آن این‌که احزاب با یک‌دیگر به نشست و گفت‌وگو بپردازند و حزب دموکرات نیز خود هیأتی را بدین منظور و برای حصول راه حل تشکیل داده است.
آیا طرح و یا پیش‌نهادی را برای مطرح کردن در دیدارها با دیگر احزاب اقلیم کردستان ارایه داده‌اید؟
دفتر سیاسی حزب دموکرات تصمیم گرفته است که هیچ‌گونه اظهارنظر و سخنی در مورد محتوای گفت‌وگوها و نشست‌ها با احزاب گفته نشود، قصد داریم با تمامی احزاب دیدار و گفت‌وگو را انجام داده و سپس نظر خود را اعلام کرده و راه‌های رسیدن به توافق و راه حل را بررسی کنیم.
اما بحران سیاسی و دارایی و جنگ داعش در اقلیم کردستان وجود دارد به نظر شما نباید مردم اقلیم از طرح‌ها و پروژه‌های احزاب مطلع باشند؟
بله بحران اقتصادی اقلیم کردستان چه بخواهیم و چه نخواهیم حقیقتی است که وجود دارد و به دلیل قطع بودجه از سوی بغداد، کاهش نرخ نفت و جنگ داعش به وجود آمده است و باید حل شود، راه حل این بحران نیز کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمدها، قطع دو حقوقه بودن افراد در اقلیم و برخی راه‌کارهای دیگر است. این بحران به آرامی حل می‌شود، در خصوص بحران سیاسی نیز پس از پیام رییس اقلیم کردستان نشست و گفت‌وگو با احزاب را به منظور حل این بحران آغاز کرده‌ایم و راه‌کارهای سازماندهی دوبارۀ روابط میان احزاب اقلیم و رفع اختلافات را بررسی می‌کنیم.
چرا برای حل بحران اقتصادی اقلیم به بغداد رجوع نمی‌کنید و از طریق دولت مرکزی برای حل مسئلۀ حقوق قطع شده حقوق بگیران و کارمندان اقلیم تلاش نمی‌کنید؟
این‌که گفته می‌شود بغداد در قبال دریافت نفت از اقلیم کردستان بودجه را به اربیل پرداخت می‌کند فقط به منظور بهره برداری‌های سیاسی و گفته‌های بی اساس است. ما معتقدیم بغداد حاضر به پرداخت بودجۀ اقلیم کردستان نیست، چرا که اگر چنین قصدی داشت از ابتدا بودجۀ اقلیم را قطع نمی‌کرد، زمانی که دولت مرکزی مبادرت به قطع بودجۀ اقلیم کردستان کرد، مسئلۀ اختلافات نفتی و صادرات نفت از سوی اربیل وجود نداشت، کسانی که پیش‌تر به بغداد گفتند بودجۀ اقلیم کردستان را قطع کنند امروز نیز با هدف بهره برداری‌های سیاسی ادعا می‌کنند که بغداد بودجۀ اقلیم و حقوق کارمندان را پرداخت می‌کند.
چرا حزب دموکرات به منظور قطع بهانه جویی‌های بغداد، نفت اقلیم کردستان را به دولت مرکزی عراق تحویل نمی‌دهد؟
آمادگی داریم که اگر بغداد حقوق کارمندان و حقوق بگیران را به هم‌راه بودجۀ اقلیم پرداخت کند نفت خود را به دولت مرکزی تحویل دهیم، اما نه بودجه‌یی که مدنظر دولت مرکزی است، در حال حاضر در اقلیم کردستان دست کم یک میلیون و 400 هزار حقوق بگیر اعم از کارمند و بازنشسته و غیره داریم اما دولت مرکزی اعلام کرده که اقلیم دارای 700 هزار کارمند است. به جز آن نیز از بودجۀ عمومی کشور مبالغی تحت عنوان بودجۀ دولتی (چهار میلیارد دلار) و بودجۀ خسارات جنگ صدام و غرامت کویت (بیش از 21 دلار) کسر می‌شود و سپس 17 درسد برای اقلیم کردستان در نظر گرفته می‌شود بدین ترتیب اقلیم کردستان از فروش مستقیم نفت خود درآمد بیش‌تری را کسب می‌کند و دلیلی ندارد که انتظار دریافت بودجه از بغداد را بکشد. اما اگر بغداد حقوق کامل یک میلیون و 400 هزار تن حقوق بگیر اقلیم کردستان را پرداخت کند، اربیل نیز مطمئناً نفت خود را تمام و کمال به دولت مرکزی تحویل می‌دهد.
به این ترتیب و براساس سخنان شما تفاوتی میان سیاست‌های حیدر العبادی نخست وزیر کنونی عراق و نوری مالکی نخست وزیر پیشین که اقدام به قطع بودجه و حقوق کارمندان اقلیم کردستان کرد وجود ندارد، این در حالی است که حزب شما از عبادی حمایت کرده و چندین نشست را با وی انجام داده‌اید.
نمی‌توان منکر شد که تعامل با عبادی بهتر از مالکی است، اما در عین حال عبادی نیز همان سیاست مالکی را در پیش گرفت. مالکی بودجۀ اقلیم کردستان را قطع کرد و عبادی نیز آن را به ما پس نداد، قبلاً روابط ما بغداد قطع شده بود اما در حال حاضر این روابط رو به بهبود است و ما خواهان حل اختلافات فی‌مابین هستیم اما تاکنون هیچ اقدام عملی از سوی دولت مرکزی مشاهده نکرده‌ایم.
سه حزب اتحادیۀ میهنی، جنبش تغییر و جماعت اسلامی در مجلس عراق می‌گویند که طرح‌ها را برای حل مشکل بودجه و حقوق کارمندان اقلیم کردستان و بودجۀ 2017 عراق گنجانیده‌اند، چرا از این طرح آنان حمایت نمی‌کنید؟
دولت مرکزی عراق بدون حضور دولت اقلیم کردستان و رییس اقلیم با هیچ یک از احزاب و نمایندگان مجلس وارد توافق رسمی نمی‌شود و با نمایندگان مجلس وارد گفت‌وگو نمی‌شود، آن‌چه در این خصوص گفته می‌شود اظهارات برخی نمایندگان مجلس با هدف تبلیغات و بهره برداری‌های سیاسی است. هیچ یک از احزاب سیاسی اقلیم کردستان حق ندارند به تنهایی با بغداد وارد توافق شوند و دولت مرکزی نیز با احزاب توافق نمی‌کند، باید این پرسش را نیز مطرح ساخت حال که مجلس عراق قانون حشدالشعبی را تصویب کرده و امتیازات و دست‌آوردهای بسیاری به این نیرو داده شده چرا حقوق نیروی پیشمرگ را نیز پرداخت نمی‌کنند؟ بهتر است این احزاب پاسخ این پرسش را بدهند.
در حال حاضر محور روابط میان شما و بغداد چیست؟ آیا فقط عملیات آزادسازی موصل کردها را به بغداد پیوند داده است؟
خیر، فقط مسئلۀ روابط نظامی و عملیات موصل نیست در حال حاضر مناصب کردها در دولت بغداد از دست رفته، حقوق نیروی پیشمرگ و بودجۀ اقلیم نیز پرداخت نشده و در حقیقت در عمل هیچ چیزی اتفاق نیافتاده و هیچ عملی انجام نشده است. نمایندگان حزب دموکرات در رسانه‌ها به دروغ نمی‌گویند از عبادی قول گرفته‌ایم که بودجۀ اقلیم کردستان را پرداخت کند. مردم اقلیم به خوبی می‌دانند چنین سخنانی فقط برای رسانه‌ها و در مقابل دوربین‌های تلویزیونی است. چطور امکان دارد که نفت کرکوک و اقلیم کردستان فقط براساس اظهارات یک نمایندۀ مجلس به بغداد تحویل داده شود؟ چنین امری در حیطۀ اختیارات وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان است.
آیا دلیل این موضع‌گیری و اظهارات تند شما علیه دولت مرکزی عراق این است که حزب شما در بغداد هدف قرار گرفته شده و پست‌های دولتی از شما پس گرفته شده است؟
خیر، فقط حزب دموکرات هدف قرار نگرفته است بلکه تمامی کردها در بغداد هدف قرار گرفته شده‌اند درست است بسیاری از منصب‌هایی که از دست کردها خارج شده مناصب حزب دموکرات بوده و شاید این حزب بیش از سایر احزاب متضرر شده باشد اما به طور کلی کردها از سوی دولت مرکزی هدف قرار گرفته‌اند.
طی هفته‌های اخیر مالکی اظهاراتی را علیه مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان (رهبر حزب دموکرات) ایراد کرد، اما می‌بینیم که با این حال برخی فراکسیون‌های کردی مجلس عراق با وی دیدار می‌کنند. آیا این بدین معناست که مالکی موفق به ایجاد تفرقه میان کردها شده است؟
مالکی نه نخست وزیر است و نه رییس مجلس عراق و این‌که چرا برخی نمایندگان کرد با وی دیدار و گفت‌وگو می‌کنند، پرسشی است که باید از خود این نمایندگان پرسید اگر این نشست‌ها به روابط میان حزبی مربوط است باز هم این مسئله در حوزۀ اختیارات نمایندگان نیست. در حقیقت چنین دیدارهایی با هدف بهره برداری و تبلیغات سیاسی انجام می‌شود. کردها نباید به خاطر مالکی صفوف خود را بر هم زنند و سیاست‌های وی را اجرایی کنند، اگر نشستی برگزار می‌شود باید از سوی تمامی احزاب و با دولت مرکزی عراق انجام شود؛ چرا که اگر ما متفرق و نامتحد باشیم بغداد نیز حساب چندانی روی ما باز نمی‌کند.
احزاب اقلیم کردستان و حتا حزب اتحادیۀ میهنی کردستان که شریک حزب دموکرات در قدرت محسوب می‌شوند، مرتباً اعلام می‌کنند که پروندۀ فعالیت‌های نفتی اقلیم کردستان در انحصار حزب دموکرات است؟ آیا فکر نمی‌کنید که این مسئله خود عامل تفرقه و اختلاف میان کردها است؟
قباد طالبانی معاون نخست وزیر اقلیم کردستان فرزند مام جلال دبیر کل حزب اتحادیۀ میهنی کردستان است حال چه احزاب بخواهند یا نه وی اعلام کرده است که از پروندۀ فعالیت‌های نفتی اقلیم مطلع است. اعضا و کادرهای رده پایین اتحادیۀ میهنی می‌توانند بگویند که از پروندۀ فعالیت‌های نفتی اقلیم بی خبر هستند حتا من نیز اطلاعی از آن ندارم، چرا که همگان از پروندۀ نفت مطلع نیستند و این مسئله به وزارت ویژۀ آن و شورای نفت و گاز اقلیم مربوط است که متولی و مسوول این پرونده هستند. طی روزهای گذشته نخست وزیر و وزرای دولت در شورای رهبری حزب دموکرات در اربیل حضور یافته و فعالیت‌های نفتی را با اعداد و ارقام و آمار تشریح کردند، هر حزبی که ادعا می‌کند از این پرونده بی خبر است، می‌تواند از وزارت نفت و دارایی خواستار توضیحات و اطلاعات موثق شود نه این‌که در رسانه‌ها دست به انتقاد و تخریب بزند.
شما به عنوان حزب دموکرات به هم‌راه اتحادیۀ میهنی موجب بروز آشفتگی و سردرگمی در عرصۀ سیاسی اقلیم کردستان شده‌اید، در حال حاضر به دلیل این آشفتگی مشخص نیست کدام حزب حاکم و کدام حزب اپوزیسیون است، برخی احزاب در دولت شریک هستند اما گفتمان و مواضع آنان در جایگاه اپوزیسیون است، چرا این مسئله را نهایی نمی‌کنید که مردم اقلیم بدانند مسوول واقعی در اقلیم کردستان چه کسی است؟
این مسئله به کرات مطرح می‌شود. حتا اعضای اتحادیۀ میهنی خود نیز تأکید می‌کنند که نمی‌توانند در اربیل شریک دولت و قدرت باشند ولی در سلیمانیه در جایگاه اپوزیسیون قرار گیرند حتا برخی احزاب اقلیم صبح‌ها در دولت حضور دارند و ظهرها تبدیل به اپوزیسیون می‌شوند و عمل‌کرد و مواضع آنان موجب شده که فقط حزب دموکرات در ساختار اصلی دولت باقی بماند.
آیا به نظر شما این دولت متعلق به حزب دموکرات نیست؟ حتا سعدی احمد پیره عضو دفتر سیاسی حزب دموکرات نیز اعلام کرده که 70 درسد مناصب کلیدی و قدرت در دولت اقلیم کردستان در اختیار حزب دموکرات است.
حزب دموکرات در انتخابات 35 کرسی پارلمان کردستان را به دست آورده است و طبق قانون براساس تعداد کرسی‌های خود می‌تواند مناصب دولتی را نیز به دست آورد. حزب دموکرات حاضر است نیمی از مسوولیت‌های دولت اقلیم را بر عهده بگیرد و باید دیگر احزاب نیز با هم مسوولیت نیمی دیگر را بر عهده بگیرند در غیر این صورت چرا در دولت حضور دارند.
بارزانی در پیام خود از احزاب خواسته است کسی را جانشینی برای وی معرفی نمایند، آیا به نظر شما بارزانی خود را در انتخابات آتی برای تصدی منصب ریاست اقلیم نامزد نمی‌کند؟
ممکن است وقایع سیاسی آتی پاسخ این پرسش را بدهند، اما به هر حال پیام وی واضح است و از احزاب می‌خواهد جانشینی را برای وی در این منصب بیابند.
آیا اقلیم کردستان با وضعیت کنونی خود آمادگی برگزاری انتخابات را دارد؟
تا انتخابات 10 ماه دیگر باقی مانده و این انتخابات باید برگزار شود.
نشست حزب دموکرات با اتحادیۀ میهنی و جنبش تغییر کی برگزار می‌شود؟
منتظریم این دو حزب خود تاریخ برگزاری نشست را مشخص کنند.
طبق آن‌چه در مورد این نشست‌ها گفته می‌شود هدف حزب دموکرات از این نشست‌ها وقت کشی است وگرنه هیچ طرحی را برای تشکیل دولتی ائتلافی با دیگر احزاب ندارد.
حزب دموکرات آن‌قدر بی‌کار نیست که به وقت کشی با دیگر احزاب بپردازد. دولت ائتلافی کابینۀ هشتم دولت اقلیم موفق نبود. ادارۀ کابینۀ یک دولت ائتلافی در تمامی جهان امری دشوار است، ما در حال حاضر سرگرم گفت‌وگو با احزاب هستیم و ده ماه دیگر نیز انتخابات برگزار می‌شود و پس از انتخابات و براساس رای‌های خود در مورد استحقاق خود گفت‌وگو می‌کنیم.
آیا اطمینان دارید که 10 ماه دیگر انتخابات برگزار می‌شود؟
امیدوارم عملیات آزادسازی موصل ده ماه دیگر به پایان برسد و وضعیت اقتصادی اقلیم کردستان نیز بهبود یافته و انتخابات نیز انشاءالله برگزار شود.
اما انتخابات امری نیست که با انشاءالله گفتن برگزار شود و نیاز به زمینه سازی لازم دارد آیا شما پس از گذشت این ده ماه انتخابات را برگزار می‌کنید؟
اگر جنگ موصل در 10 ماه آینده به پایان نرسد دیگر هرگز پایان نمی‌یابد و پس از این جنگ نیز وضعیت اقلیم کردستان عادی شده و طبیعی است که انتخابات هم برگزار شود.
اما برگزاری انتخبابات نیازمند از سرگیری فعالیت‌های پارلمان کردستان و توافق سیاسی میان احزاب دارد که هیچ یک از این دو در حال حاضر فراهم نیست پس چگونه آن را برگزار می‌کنید؟
ما در حال تلاش هستیم و با احزاب اقلیم به گفت‌وگو پرداخته‌ایم و قانون انتخابات نیز وجود دارد که انتخابات براساس آن برگزار می‌شود امیدواریم که تا آن زمان نیز پارلمان فعال سازی شود.
روابط میان حزب دموکرات و کردستان سوریه بسیار پرتنش و اختلاف است و این تنش‌ها تا حد سوزاندن پرچم اقلیم کردستان در مناطق کردستان سوریه پیش رفت آیا هیچ‌گونه تفاهمی میان حزب دموکرات و حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه (PYD) وجود ندارد؟
روابط ما با کردستان سوریه بد نیست بلکه احزاب کرد سوریه میان خود اختلاف دارند و ما از همۀ آنان می‌خواهیم که اختلافات میان خود را حل کنند و کردستان سوریه متعلق به همه است و وقایعی چون دستگیری مردم و سوزاندن پرچم کردستان اشتباه است.
آیا اختلافات میان حزب دموکرات و پ.ک.ک در شنگال، ترکیه و بسیاری مناطق دیگر است که به مناطق کردنشین سوریه نیز سرایت کرده است؟
اگر PYD تحت فرمان پ.ک.ک باشد و در مسیر سیاست و فرامین این حزب حرکت کند، نه تنها با حزب دموکرات بلکه بسیاری از طرف‌های دیگر نیز دچار مشکل می‌شود ما در اقلیم کردستان از احزاب کرد سوری استقبال کرده و آنان را در اقلیم مستقر کرده‌ایم و آوارگان کرد سوری را نیز اسکان داده‌ایم و حتا در زمان حملۀ شدید داعش نیز نیروی پیشمرگ را به کوبانی اعزام کردیم، اما در شرایطی که احزاب کرد سوری خود به توافق نمی‌رسند، چه کاری از ما ساخته است؟
اما این احزاب کرد سوری هم پیمان حزب دموکرات هستند که در کردستان سوریه با PYD تنش و اختلاف دارند.
زمانی که ما نیروی پیشمرگ را به مناطق کردنشین سوریه اعزام کردیم این کار را برای این احزاب انجام ندادیم بلکه برای PYD بود. ما بدون تبعیض با تمامی کردهای سوریه هم‌کاری می‌کنیم و از آن‌ها می‌خواهیم اختلافات میان خود را کنار بگذارند ما با هیچ یک از احزاب کرد سوریه اختلافی نداریم.
چرا حزب دموکرات با حضور پ.ک.ک در شنگال مخالف است؟
وجود مقر نظامی پ.ک.ک در شنگال اقدام درستی نیست چرا که آنان متعلق به این منطقه نیستند امیدواریم این مسئله از طریق تفاهم و توافق حل شود. به ویژه در شنگال که دچار مصایب بسیار شده و مردم آن تحت ستم‌های فراوانی قرار گرفته‌اند ما با ایجاد اختلاف و مشکل در شنگال مخالفیم چرا که چنین امری به ضرر کردها و اقلیم کردستان است.
روابط حزب دموکرات با ایران بسیار به سردی گراییده دلیل این امر چیست و چرا این روابط به حدی رسیده که باید پیام‌های خود را از طریق رسانه‌ها به یک‌دیگر ابلاغ کنید.
روابط ما با ایران اصلاً سرد نیست و هیچ مشکلی نیز وجود ندارد و بلکه تفاهم و روابط بسیاری نیز با یک‌دیگر داریم و دیدار و گفت‌وگوهایی نیز میانمان وجود دارد.
پس چرا بارزانی به ایران سفر نکرد؟
کاک مسعود به ایران سفر می‌کند اما در حال حاضر سرگرم جنگ داعش است و در فرصت مناسبی از ایران دیدار می‌کند. نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم و معاون بارزانی به عنوان رهبر حزب دموکرات به ایران سفر کرده است و روابط خوبی میان طرفین وجود دارد.
اما طرف ایرانی حزب دموکرات را مورد انتقاد قرار داده و اعلام می‌کند که این حزب به عربستان اجازه داده که در اقلیم کردستان علیه ایران به فعالیت بپردازد.
این‌گونه سخنان تبلیغات و اتهام است، ایران احتیاجی به دفاع هیچ کس ندارد و نیازی ندارد که طرف دیگری از این کشور حمایت کند، ایران در اربیل دارای سر کنسولگری است و اطلاعات این کشور از من و تو نیز بهتر است.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1228822
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
652
2878
6872
1220432
9901
16017
1228822

آی‌پی شما: 13.59.122.162
امروز: پنج شنبه، 06 ارديبهشت 1403