يورو و آينده ي اتحاديه ي اروپا

يورو پول واحد اروپايي پس از راه اندازي و به جريان افتادن به عنوان يك پول رسمي مدتي آزمون خود را براي گزينش پول واحد اروپايي پس داد و پس از چند سال جريان رسمي دركنار ديگر پول های رايج اروپا به عنوان پول واحد اروپايي و ابطال ارزهاي برخي از كشورهايي كه بنيان گذار اين اتحاديه ي سياسي و مالي بودند انتخاب و جايگزين شد.
اين جايگزيني ابتدا با مخالفت ها و موانعي رو به رو شد كه البته براي هر امر و كاري كه ابتداي راه است امري عادي محسوب مي شود. تا آن جا كه برخي از كشورها اين موضوع را به رفراندوم گذاشته و برخي ديگر مانند انگلستان در كنار پول رايج خود يورو را نيز به عنوان يك پول رايج، رسمي و قانوني در مبادلات روزمره در اين كشور پذيرفت.
برخي از كشورها از جمله چين و ايران نيز براي كاهش نفوذ دلار آمريكا كه زماني در دنياي اقتصاد يكه تازي مي كرد؛ چه از لحاظ رقابت هاي سياسي و چه رقابت هاي اقتصادي سهمي در جايگزيني يورو به جاي دلار به ایفا كردند.


اين روند ادامه داشت تا امروز كه 18 كشور اروپايي يورو را به عنوان پول واحد، ارز رسمي و پول رايج كشور در مبادلات روزانه چه در داخل و چه در خارج مورد استفاده قرار مي دهند. اما آن چه كه در اين جا بيشتر مورد توجه است نخستين چالش و آزمون رسمي اين واحد پولي است كه چند ماهي و در يك تعامل با جريان اقتصاد جهاني دچار نوسانات و چالش هايي شده است كه اين روزها درگير آن است.
اين چالش كه تا مرز يك بحران جدي نيز پيش رفته است با بدهكاري دولت هاي يونان، ايتاليا و اين اواخر اسپانيا آغاز شده است كه هر چند دوران تلاطم بحراني را پشت سر گذاشته است اما هم چنان اين خط از سوي اقتصاد دانان حس مي شود كه در اثر سقوط و يا ظهور بحران دوباره در اقتصاد يكي از اين كشورهاي حوزه ي يورو و به ويژه يكي از سه كشور نام برده يورو، اقتصاد اتحاديه ي اروپا و در نتيجه اقتصاد جهاني دچار بحراني تازه شود.
از همين رو اتحاديه ي اروپا با ارایه ي طرح هاي رياضتي براي كشورهاي بحران زده، اعطای وام و افزايش سرمايه ي صندوق بين المللي پول به هم راه گروه 20 کشور تأثیر گذار در اقتصاد جهانی دست به اقدامي پيش گيرانه بزنند تا جهان درگير بحران اقتصادي جديدي نشود. زيرا افزون بر همه ي اين موارد مسئله ي انرژي و به ويژه بهاي نفت نيز در كنار بحران يورو مي تواند به دامنه ي اين بحران بيفزايد و از همين رو با عربستان وارد راي زني شدند تا با افزايش توليد نفت روزانه ي خود تا حدي جلوي اين بحران فزاينده گرفته شود. روسيه نيز با اعلام اين كه اروپا به نفت روسيه و روسيه به سرمايه گذاري اروپا براي بخش انرژي خود نياز دارد وعده ي تعهد كنترل بخشي از بحران انرژي جهان را داده است.
اما مابين اين خطوط و در جريان اين بحران آن چه كه در خلال هواي مه آلود اين بحران اتفاق افتاده است و كم تر كسي به آن توجه مي كند بازي است كه دولت آمريكا انجام داده و دلار، يورو را به چالشي سرنوشت ساز كشيده كه راه بازگشتي براي آن نگذاشته است. يورو يا بايد اين بحران را پشت سر بگذارد و يا پايان تاريخ مصرف خود را اعلام كند.
دلار آمريكا چندين دهه است كه به عنوان يكي از معتبرترين پول هاي جهان در بسياري موارد و قيمت گذاري ها مورد استفاده قرار مي گيرد. با وجود حضور پول هايي كه در درازاي تاريخ اقتصادي آمريكا در اقتصاد جهانی حضور داشتند دلار هم چنان پول معيار قيمت گذاري جهاني است. اقتصاد آمريكا با پذيرش بخشي از بحران جهاني يورو را وارد چالشي كرده است که در صورت عدم موفقیت برای عبور از اين بحران محكوم به شكست خواهد بود.
اين اقدام توسط دولت آمريكا دو راه پيش روي يورو مي گذارد يا بايد هم راه دلار و اقتصاد آمريكا بخشي از بار مالي جهاني را به دوش بكشد و يا شكست را بپذيرد.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1232205
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
29
730
759
1221950
13284
16017
1232205

آی‌پی شما: 18.222.35.21
امروز: دوشنبه، 10 ارديبهشت 1403