چالش سلبریتی‌ها و چهره‌ها برای حاکمیت

رهبر جمهوری اسلامی در واکنش به اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی، موضع‌گیری‌های چهره‌های هنری و ورزشی را کم اهمیت خواند و اعلام کرد که «نباید در مورد آن‌ها حساسیت به خرج داد.»


رهبر جمهوری اسلامی گفت: «جامعه هنری و ورزشی ما سالم است و در آن عناصر مؤمن و با شرف کم نیستند و موضع‌‌گیری چند نفر، ارزشی ندارد.تطبیق این‌که موضع‌گیری آن‌ها عناوین مجرمانه دارد یا نه با قوه قضائیه است.»
با این حال، نگاه به تاریخ جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که حمایت‌های چهره‌های فرهنگی و ورزشی مشهور یکی از مهم‌ترین دلایل گسترش دیدگاه‌های فرهنگی این نظام در ۴۴ سال اخیر بوده است.
بر همین اساس نیز در حالی که بسیاری از نخبگان دانشجوی ایران در دانشگاه شریف محبوس و سرکوب شدند، وزیر ارشاد با گروهی از بازیگران و هنرمندان ایرانی از جمله اسماعیل خلج، جلیل فرجاد، عنایت بخشی، رضا فیاضی، کاظم هژیرآزاد، اصغر همت، جمشید جهان‌زاده دیدار و گفت‌وگو کرد و اغلب رسانه‌های حکومتی نیز تصاویری از این دیدار را منتشر کردند.
علاوه بر این، واکنش‌ حامیان حکومت از جمله رسانه‌‌های دولتی به اعلام حمایت‌ برخی چهره‌های فرهنگی و ورزشی از اعتراضات مردمی پس از مرگ مهسا امینی نیز نشان می‌دهد که اتفاقاً سخنان و واکنش‌های «سلبریتی‌ها» برای جمهوری اسلامی بسیار اهمیت دارد که عدم پخش بازی فوتبال بایرلورکوزن و پورتوی پرتغال نیز دلیل دیگری برای اثبات این ادعاست.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی بدون اعلام قبلی این بازی را از جدول پخش مسابقات حذف کرد.این در حالی است که دو ستاره تیم ملی فوتبال ایران، سردار آزمون و مهدی طارمی، از دو باشگاه لورکوزن و پورتو قرار بود در مقابل هم قرار بگیرند.گفته می‌شود که تنها دلیل حذف این مسابقه از کنداکتور شبکه ورزش، ترس و واهمه از شعارهای دور زمین و تماشاگران ایرانی حاضر در ورزشگاه بوده است.
سینماگران در صف اول واکنش‌های ضدحکومتی
یکی از اولین پی‌آمدهای جنبش اعتراضی که با مرگ مهسا امینی آغاز شد را می‌توان جدا شدن بسیاری از چهره‌های سرشناس صنعت سینما و تلویزیون داخل کشور از حکومت دانست.
یکی از اولین هنرمندان سرشناسی که به مرگ مهسا امینی و سرکوب معترضان واکنش نشان داد، مهران مدیری کارگردان و بازیگر و مجری سرشناس بود.وی در ویدئویی که در ۳۰ شهریور منتشر کرد «شرایط جامعه را حاوی روزهای پر از خشم، بغض و اشک» خواند و از مسوولان حکومتی خواست با مردم «با خشونت» برخورد نکنند.
در بخش دیگری از این سخنان، مهران مدیری که سال‌هاست متهم به همکاری با حکومت و دریافت پاداش و بودجه‌های نجومی است از مسوولان صداوسیما خواست دیگر حتا یک فریم از کارها و تصویرش در برنامه‌های تلویزیونی پخش نکنند.
سخنان مهران مدیری با واکنش تند مدیران صدا و سیما مواجه شد.از جمله علی‌رضا قزوه، شاعر نزدیک به حکومت که مدیرکل دفتر موسیقی صداوسیما است در توییتر با «برره» خواندن مهران مدیری گفت که این کارگردان تاکنون ۳۰ میلیارد تومان بابت برنامه «دورهمی» دریافت کرده است.
یک هفته بعد از سخنان مهران مدیری، برخی خبرگزاری‌های نزدیک به حکومت اعلام کردند که خروج او از کشور ممنوع و علیه مدیری پرونده‌ای قضایی تشکیل شده است که این اخبار هیچگاه تأیید نشد.
مسعود کیمیایی، سازنده فیلم‌های قیصر و گوزن‌ها (دو فیلم ماندگار پیش از انقلاب) نیز با انتشار ویدئویی از خود، ضمن انتقاد از دستگاه حاکمیت به دیگر سینماگران هشدار داد تا هرچه «سریع‌تر موضع خود در قبال جنبش اعتراضی ایران را مشخص کنند.»
کارگردان فیلم «سفر سنگ»‌ که چند ماه قبل از سرنگونی رژیم پهلوی ساخته شد و به گفته بسیاری از تحلیلگران وقوع انقلاب سال ۱۳۵۷ را پیش‌بینی کرده بود، وضعیت این روزهای ایران را «روزگار باروت» خواند.
در بخش دیگری از سخنان مسعود کیمیایی، او بدون اشاره مستقیم به هنرمندانی که در سال‌های اخیر با واکنش‌های‌شان سعی کرده‌اند «نه سیخ بسوزد و نه کباب» و با انتقاد از «وسط بازان» گفت: «از یاد نبرید آن وسط باد بدبویی می‌وزد.»
به جز مردان فیلم‌ساز و فعال در عرصه سینما و تلویزیون، زنان بازیگر نیز نسبت به جنبشی که یکی از مهم‌ترین شعارهایش‌ «زن، زندگی، آزادی» است واکنش‌های مهمی نشان دادند.
یکی از اثرگذارترین واکنش‌ها مربوط به کتایون ریاحی بود.او علاوه بر انتقاد از مسأله حجاب اجباری و حضور بدون حجاب در ویدئوهایش، با دو شبکه تلویزیونی فارسی زبان در خارج ایران نیز مصاحبه کرد و با صراحتی کم‌سابقه کلیات نظام و حاکمیت در جمهوری اسلامی ایران را از تهران زیر سوال برد.
در روزهای بعد اعلام شد که کتایون ریاحی به دلیل تحت فشار قرار گرفتن از سوی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی، مخفیانه‌ زندگی می‌کند؛ خبرها و گزارش‌هایی که هیچگاه تأیید نشدند.
به جز کتایون ریاحی، بازیگران زن دیگری نیز در اعتراض به مرگ مهسا امینی و در حمایت از اعتراضات ایران روسری‌ها را از سر درآورده و ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی از خود منتشر کردند.
از جمله آن‌ها می‌توان به شبنم فرشادجو، مقیم کانادا و شراره دولت‌آبادی، معصومه قاسمی‌پور، شیوا ابراهیمی، مریم بوبانی، آناهیتا همتی، مریم پالیزبان، پگاه آهنگرانی و آبان عسگری، بازیگر سریال محبوب یاغی اشاره کرد.
به نوعی «کشف حجاب کردن» کارگردانان و بازیگران و چهره‌های فرهنگی با واکنش شدید وزیر ارشاد مواجه شد.
وی صراحتاً گفت که بازیگران و فعالان سینمایی که «کشف حجاب کرده‌اند باید به دنبال شغل دیگری بگردند.» محمدمهدی اسماعیلی با این سخنان قصد داشت هنرمندانی که کشف حجاب کرده‌اند را مورد حمله و خطاب قراردهد.
کتایون ریاحی هم در پاسخ به وزیر در اینستاگرام خود نوشت «بهتر است که خود اسماعیلی به دنبال شغل آبرومند دیگری باشند.»

حامد بهداد یکی از ستاره‌های سینمای ایران هم با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به این‌که نسل دهه هفتاد و هشتاد خ مثل گذشته ترسو نیست، از آن‌ها و هنرمندانی که کشف حجاب کرده بودند، حمایت کرد و سپس نوشت: «خدا را قسم می‌دهم که هرچه زودتر شاهد مرگ وزیری چون شما باشیم.»
اما در واکنش مهم دیگر، وحید جلیلوند، کارگردانی که از آخرین فیلم او «شب، داخلی، دیوار» در فستیوال فیلم ونیز تقدیر شده بود وزیر ارشاد جمهوری اسلامی را «گروگان گیر فرهنگی» خواند و اعلام کرد که از این پس نه خود و نه برادرش فیلمی نمی‌سازند و فیلم در دست تهیه خود را برای دریافت مجوز به وزارت‌خانه ارشاد نمی‌فرستند. فیلم «شب، داخلی، دیوار» هم برشی است از اعتراضات مرگبار آبان ۹۸.
در سویی دیگر شناخته شده‌ترین کارگردان زنده سینمای ایران، اصغر فرهادی در حالی که هنوز خبر مرگ مهسا امینی قطعی نشده بود روی صفحه اینستاگرام خود نوشت که «همه ما در این جنایت شریک هستیم.»
البته این سخنان دارنده دو جایزه اسکار، با واکنش شدید کاربران اجتماعی مواجه شد.کاربرانی که معتقدند مردم ایران در این جنایت تقصیری ندارند و همه مسوولیت متوجه حکومت است.
یک هفته بعد و در روز دوم مهر اصغر فرهادی ویدئویی از خود منتشر کرد و به زبان انگلیسی از هنرمندان و روشن‌فکران جهان خواست با «مطالبات به حق مردم ایران» همراهی و اعلام هم‌بستگی کنند.
فهرست سینماگران و فعالان هنری که به مرگ مهسا امینی اعتراض کرده و حکومت را مسوول مرگ وی دانسته‌اند طولانی است.
در این فهرست نام‌هایی چون ترانه علی‌دوستی، باران کوثری، دیه تهرانی، هانیه توسلی، ویشکا آسایش، حمید فرخ‌نژاد، امیر جعفری، نوید محمدزاده، مانی حقیقی، شیلا خداداد، سحر دولتشاهی، مونا فرجاد، فرشته حسینی، سیامک انصاری، و محمد بحرانی دیده می‌شود.
به راحتی می‌توان گفت که در دو دهه اخیر که شاهد اعتراضات ضد حکومتی، از جنبش سبز گرفته تا کشتار آبان ۱۳۹۸ و اعتراضات به گرانی بنزین، بوده‌ایم هیچ گاه تا این اندازه هنرمندان واکنش‌های تند و قاطعانه ضدحکومتی نگرفته‌اند.
این در حالی است که در سال‌های اخیر بسیاری از همین بازیگران و کارگردانان در فیلم و سریال‌هایی حضور داشته‌اند که نهادهای امنیتی و نظامی سرمایه گذار و تهیه کننده آن بوده‌اند و یا این‌که سرمایه گذارانی مانند «سریال شهرزاد» با نقش آفرینی ترانه علی‌دوستی که متهم به اختلاس میلیاردی شده‌اند.
این واکنش‌ها نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی یکی از مهم‌ترین پایه‌های فرهنگی که اعتباری برای حکومت اسلامی در داخل و خارج از کشور است را با ادامه اعتراضات به مرگ مهسا امینی بیش از پیش از دست می‌دهد.
بسیاری از این بازیگران و کارگردانان سریال‌ها و فیلم‌هایی که امروز معترض به وضع موجود شده‌اند در فیلم‌ها و سریال‌هایی حضور دارند که امروز بروی پرده سینماها و یا شبکه‌های خانگی به نمایش در می‌آیند و هرگونه ممنوع التصویری این افراد می‌توان هزینه زیادی را به سرمایه گذاران نهادهای امنیتی این فیلم‌ها و سریال‌ها تحمیل می‌کند.
به جز سینماگران، چهره‌های شناخته شده‌ای در صحنه موسیقی ایران نیز به مرگ مهسا امینی اعتراض کردند از جمله کیهان کلهر و علی‌زاده، دو استوره موسیقی سنتی ایران و همایون شجریان.

همایون شجریان در بحبوحه اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی کنسرت‌هایی در استرالیا برگزار کرد و بارها در این کنسرت‌ها به مرگ مهسا امینی اعتراض کرد.البته بسیاری از حامیان همایون شجریان به واکنش‌های این خواننده خرده گرفتند که «آنچنان که باید و شاید، و همچون پدرش، حکومت گران ایران را مورد نقد قرار نمی‌دهد.»
در یکی از تازه‌ترین آن‌ها، واکنش همایون شجریان به سرکوب دانشجویان صنعتی شریف با انتقادهای تند کاربران در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.
زانیار و سیروان خسروی دو ترانه سرا و خواننده محبوب موسیقی پاپ ایرانی هم نسبت به این اعتراضات واکنش داشتند و حکومت را مورد سرزنش قرار دادند.
پس از این واکنش‌ها گفته شد که این دو برادر در بازداشت مأموران امنیتی هستند.با این حال خبرگزاری تسنیم از قول سیروان خسروی اعلام کرد که نه بازداشتی و نه زندانی در کار نبوده است.
ورزش‌کارانی که در «کنار مردم خود می‌مانند»
به جز هنرمندان که در سه هفته‌های اخیر نسبت به مرگ مهسا امینی و خشونت‌های حکومتی واکنش نشان داده‌اند نام برخی از ورزش‌کاران محبوب بیشتر از بقیه شنیده شد.علی کریمی، حسین ماهینی و وریا غفوری.
علی کریمی که تقریباً روزی نبوده که در هفته‌های اخیر در توییتر و اینستاگرام خود حکومت جمهوری اسلامی را به زیر سوال نبرده باشد.او در یکی از توییت‌هایش در واکنش به قطع و فیلترکردن اینترنت نوشت: «کاش فقر و فیلتر می‌کردین، کاش شرمندگی پدر پیش بچه‌هاشو فیلتر می‌کردین، کاش اشک یتیم رو فیلتر می‌کردین، کاش بیکاری جوونای تحصیل کرده و اعتیاد فیلتر می‌شد، کاش مهاجرت نخبه‌ها، مهاجرت قهرمانامون فیلتر می‌شد، کاش اختلاس و رانت بازی فیلتر می‌شد.»
علی کریمی در پیامی به نظامیان و نیروهای امنیتی که معترضان را سرکوب می‌کنند در صفحه توییتر خود نوشت:
علی کریمی همچنین در روزهای گذشته مورد حمله و هجمه مقامات جمهوری اسلامی قرارگرفته است.برخی رسانه‌ها دسترسی به اسنادی داشته‌اند که نشان می‌دهد این جادوگر فوتبال ایران به اتهام تشویش اذهان عمومی مورد تعقیب قضایی قرارگرفته است.همچنین گزارش‌هایی مبنی بر مصادره خانه او در لواسان از سوی مقامات قضایی منتشر شد.
به جز کریمی که در ایران زندگی نمی‌کند، حسین ماهینی و وریا غفوری، دو ستاره پیشین پرسپولیس و استقلال و ساکن ایران انتقادات فراوانی از حکومت در صفحه‌های اینستاگرام و توییتر خود منتشر کردند.عارف غلامی، دفاع راست استقلال تهران پس از بازداشت حسین ماهینی نوشت به «سلامتی دفاع راستی که نتونست وسط بازی کنه.»
حسین ماهینی در همین زمینه در همان روزهای اول اعتراض علیه مرگ مهسا امینی، بازداشت شد و چند روز بعد آزاد شد.چندین بار گفته شد که وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال و ستاره کنونی فولاد اهواز، هم در روزهای گذشته به‌دلیل واکنش‌هایش بازداشت شده که البته بارها توسط مقامات و رسانه‌های حکومتی رد شد.
در فهرست فوتبالیست‌های همراه با جنبش اعتراضی ایران به جز بازیکنان سرخابی، نام‌هایی چون محمد خدابنده لو هم بارها شنیده شد.واکنش این بازیکن جوان در اعتراض به حکومت بنوعی بی سابقه بود.این بازیکن فوتبال گل گهر در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «این را در مغزتان فرو کنید جانیان؛ ما ساکنان هزاران ساله این سرزمین‌ایم.ما فردای مغول‌ها را دیده‌ایم، بر گور شما هم خواهیم ایستاد.ما را نمی‌توانید خفه کنید.»
به جز ستاره‌های فوتبال ایران، واکنش برخی از چهره‌های سرشناس رشته‌های دیگر ورزشی هم کم سابقه بود.
سجاد استکی، سرگروه تیم ملی هندبال ایران در اعتراض به سرکوب معترضان و مرگ مهسا امینی، از تیم ملی خداحافظی کرد.
استکی در صفحه اینستاگرامی‌اش نوشت: «هر بار که برای تیم ملی بازی کردم، با تمام جانم بود چرا که اولین و آخرین دلیل برای پیروزی خوشحالی مردمان سرزمینم بود و هست و حال که در این شرایط مردم سرزمینم مورد بی‌احترامی قرار گرفته‌اند، وظیفه خود می‌دانم که هم‌دلی و همراهی خودم را با آن‌ها اعلام کنم.من به احترام مردان و زنان سرزمینم از تیم ملی ایران برای همیشه خداحافظی می‌کنم.»
استکی یکی از پرافتخارترین بازیکنان تاریخ هندبال ایران است.نایب قهرمان آسیا پیشتر موفق شده است مرد سال هندبال ایران هم باشد.
مجتبا عابدینی، عضو تیم ملی شمشیربازی و مقام چهارم بازی‌های المپیک برزیل، در صفحه اینستاگرام خود نوشت:‌« هربار که برای تیم ملی بازی کردم با تمام جانم بود چرا که اولین و آخرین دلیل برای پیروزی خوشحالی مردمان سرزمینم بود و هست و حال که در این شرایط مردم سرزمینم مورد بی‌احترامی و ضرب و شتم قرار گرفته‌اند وظیفه‌ی خود می‌دانم که همدلی و همراهی خودم را با آن‌ها اعلام کنم.من به احترام زنان و مردان سرزمینم از تیم ملی ایران برای همیشه خداحافظی کنم.»
مجتبا عابدینی پرافتخارترین شمشیرباز تاریخ ایران است.
رسول خادم، قهرمان کشتی جهان و المپیک، در پست جدید اینستاگرام به حمایت از ورزش‌کارانی ازجمله علی کریمی، حسین ماهینی و وریا غفوری پرداخت و نوشت که از این ورزش‌کاران حمایت می‌کند.رئیس پیشین فدراسیون کشتی و یکی از پرافتخارترین کشتی گیران سنگین وزن تاریخ ایران است، گفت که «باید خوشحال باشیم که قهرمانان ملی، در مشکلات و اعتراضات مردم در کنار آن‌ها می‌ایستند.آن‌ها به وظیفه ملی و مسوولیت اجتماعی خود عمل می‌کنند!»
بسیاری از زنان ورزش‌کار عضو سابق و حال حاضر تیم‌های ملی نیز به مرگ مهسا امینی واکنش نشان دادند و برخی نیز در این رابطه کشف حجاب کردند.
در یکی از واکنش‌ها سودابه باقرپور، عضو تیم ملی والیبال ایران در واکنش به کشته شدن مهسا امینی نوشت: «در اولین مسابقات آسیایی مسوولان به ما گفتند شما فقط نماینده جمهوری اسلامی هستید.گفتند که برای ما مقام مهم نیست و شما باید به دنیا بگویید زن مسلمان می‌تواند در صحنه باشد.»
امیرحسین صادقی تحلیلگر فوتبال و بازیکن پیشین استقلال در اینستاگرامش نوشت: «خوش بحال مسافرکش‌های میدان آزادی آزادانه فریاد می‌زنند آزادی آزادی ...و عابران خسته می‌پرسند آزادی چند؟ من عابری را دیده‌ام که از راننده سوال پرسید: آزادی کجاست‌ و راننده می‌گوید: رد کردی، آزادی قبل از انقلاب بود.»
مهرداد محمدی بازیکن تیم السیلیه هم در حمایت از اعتراضات مردم با اشاره به حمله نیروهای امنیتی در زمان تمرین او با برادرش، به خاطر پوشیدن شورت ورزشی در مکان عمومی نوشت: «همون روز متوجه شدیم که در چه کشوری و با چه افکاری زندگی می‌کنیم.تاریخ ثابت کرده نه ظلم باقی می‌مونه و نه ظالم.»
مهرداد و میلاد محمدی هر دو در مراحل مختلفی به اردوهای تیم ملی فوتبال ایران دعوت شده‌اند.
علی دایی یکی از بزگ‌ترین استوره‌های فوتبال ایران هم در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: «وطنم ایران یعنی ناموسم، پدر و مادرم، دخترانم و هم‌وطنانم، خواهران و برادران من هستند، تا ابد کنارشان می‌مانم.به جای سرکوب، خشونت، دستگیری، انگ اغتشاشگر زدن به مردم ایران، مشکلات‌شان را حل کنید.»
مهرداد پولادی، بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایران نیز در توئیتی حمایت خود از اعتراضات سراسری را اعلام کرد و با اشاره به قتل ندا آقا سلطان، جان باخته اعتراضات سال ۸۸، نوید افکاری و مهسا امینی گفت: «ما آزاد خواهیم شد و خورشید شاخه‌هایش را بر ما خواهد گسترد.شک نکن چرا که پرچم آزادی ما را نداها و نویدها و مهساها به اهتزاز در آورده‌اند.»
امیرارسلان مطهری، مهاجم مطرح آبی پوشان پایتخت در انتقاد به مرگ مهسا امینی و سرکوب معترضان در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «چرا می‌زنی؟ این‌ها مردم ایران هستند با دست خالی.»
او در ادامه با اشاره به این‌که مردم فقط حرف دارند، در ادامه نوشت: «به جای زدن، گوش کن به حرفشون.دنبال جنگ نیستن، دنبال حقوق عادی خودشون هستند.»
یکی از جالب‌ترین واکنش‌ها را هم کریم باقری، یکی از بهترین هافبک دفاعی‌های تاریخ فوتبال ایران و مربی تیم ملی و تیم پرسپولیس داشت.
او در توییتی در حمایت از علی کریمی و در پاسخ به سخنان حسن عباسی که علیه «جادوگر پیشین تیم ملی فوتبال» ایران حرف زده بود، نوشت: «علی کریمی نه خائن است نه وطن فروش، بلکه یک میهن پرست باشرف است.قابل توجه مردک پاچه‌خوار که می‌خواست کاخ سفید را حسینیه کند.ما به‌خاطر رفتن امثال تو به خیابان‌ها آمدیم.شماها برای این مردم چه کرده‌اید، جز حرف بیهوده؟»
نهایتاً در تازه‌ترین واکنش‌ها مهدی مهدوی کیا، سرمربی تیم امید جمهوری اسلامی در اعتراض به سرکوب شدید معترضان به مرگ مهسا امینی، از سمت خود استعفا داد.
آمارها نشان می‌دهد دست کم ۱۰۰ نفر از چهره‌های مشهور و شناخته شده فرهنگی ورزشی در روزهای گذشته از اعتراضات ضدحکومتی علناً حمایت کرده‌اند.هر اندازه جنبش اعتراضی و ضدحکومتی ایران ادامه پیدا کند بیشتر شاهد جدا شدن افراد مشهور از حکومت جمهوری اسلامی هستیم.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1241302
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
644
1176
1820
1231446
7137
15244
1241302

آی‌پی شما: 18.191.181.231
امروز: دوشنبه، 17 ارديبهشت 1403